Насловна / Србија / Економија / Компаније из Ирске, Мађарске и Хрватске међу највећим власницима земље у Србији
Компаније из Ирске, Мађарске и Хрватске међу највећим власницима земље у Србији 1

Компаније из Ирске, Мађарске и Хрватске међу највећим власницима земље у Србији

После прва три домаћа бизнисмена, Матијевића, Костића и Мишковића, најкрупнији земљопоседници у Србији су компаније из Ирске, Мађарске и Хрватске, пише лист Данас.

Како су навели, позицију број један међу српским приватним земљопоседницима држи Петар Матијевић, власник индустрије меса „Матијевић“, а са око 35.000 хектара земље он је највећи приватни земљорадник у Србији.
На другом месту је Миодраг Костић, који у свом поседу има 30.000 хектара земље, док за њим долази Мирослав Мишковић који преко своје компаније „Делта аграр“ обрађује 14.500 хектара земље у Србији.

Међу страним компанијама највише земљишта у Србији поседује компанија уз Ирске „Балтик проперти инвестмент лимитед“ са 13.000 хектара земљишта, затим Мађарска компанија „ЦБА“ са око 2.650 хектара, а „Жито група“ Марка Пипунића из Осијека има око 2.000 хектара земље у Србији.

Агроекономиста Милан Простран казао је за лист да највећу одговорност за постојање огромних приватних пољопривредних газдинстава сноси држава, која је веома јефтино продавала хектаре приватницима.

„Држава је земљу продавала по цени од 150 до 200 евра по хектару, а сада је нови власници процењују на 20.000 евра по хектару“, казао је он.

Са друге стране, приватизациони саветник Бранко Павловић је оценио да не види ништа спорно у томе да приватни земљопоседници поседују толико земље, уколико испуњавају своје обавезе и плаћају ренту држави.

Бета

Како бисте оценили овај текст?

+Кликните на звезду за оцену!

Актуелно

РЕСТИТУЦИЈА НИ БЛИЗУ КРАЈА: Грађани траже 100.000 хектара 11

РЕСТИТУЦИЈА НИ БЛИЗУ КРАЈА: Грађани траже 100.000 хектара

МРЕЖА за реституцију у Србији упутила је у петак иницијативу Влади да се оконча поступак …

Колико нас коштају стране фирме које добијају масовне субвенције из буџета? 12

Колико нас коштају стране фирме које добијају масовне субвенције из буџета?

Недавно отворене фабрике Леони, ИМИ и Цумтобел, као и оне које послују на југу Србије …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *