fbpx

Кркобабић не плаћа пензионо у Пошти

0
(0)

Београд — Потпредседник ПУПС-а Милан Кркобабић, уједно и први човек ЈП ПТТ Србија, не уплаћује својим радницима доприносе за пензијско осигурање, сазнаје Блиц.

Дугови Поште према Фонду ПИО износе девет милиона динара.

На списку дужника за доприносе и порезе налази се огроман број јавних и комуналних предузећа чији су дугови нарасли на забрињавајућих 28 милијарди динара. Из кабинета Милана Кркобабића поручују за „Блиц“ да држави не дугују ништа јер редовно измирују своје обавезе, а да је овај дуг приказан грешком због промене законске регулативе којом се обрачунава порез на доходак грађана. 

Наиме, крајем маја је усвојен нови закон по којем се на плату радника обрачунава порез од 10 одсто, док за доприносе послодавац плаћа 24 одсто. У Пошти кажу да су аконтацију за мај обрачунали по старим прописима по којима је стопа пореза била два одсто већа, док је Фонду ПИО ишло 22 одсто. 

„По том обрачуну смо платили више пореза него што је било потребно, а мање доприноса и чекамо да Пореска управа прекњижи, па ћемо бити на нули“ – кажу на овој адреси. 

Рекордер међу дужницима за неплаћене порезе, према подацима Пореске управе до којих је дошао „Блиц“, јесу „Путеви Србије“ који за неплаћени ПДВ на путарине држави дугују 25,6 милијарди динара. Као што је „Блиц“ већ раније писао, у току су велики притисци на Владу да се овај дуг отпише. 

Осталих 2,5 милијарди динара су дугови неколико стотина јавних и комуналних предузећа за доприносе за пензионо и здравствено осигурање, али и порезе на зараде. 

Не треба на другој страни заборавити да држава прибегава блокади приватних фирми чим се створе услови за то, а сама није спремна да дисциплинује неколико стотина предузећа у свом власништву. 

Тако, примера ради, јавно предузећа Борјак из Врњачке Бање фонду ПИО дугује око 40 милиона динара, а за здравствено осигурање невероватних 60 милиона динара. 

Нуклеарни објекти, према подацима Пореске управе, дугују чак 15 милиона динара за пензионо осигурање, а осам за здравствено. 

„Не дугујемо ни динара ПИО фонду, нити држави уопште по било ком основу“ – рекао је кратко за „Блиц“ Јагош Раичевић, који се налази на челу овог јавног предузећа. 

У „Јат техници“, која би за доприносе за пензионо осигурање требало да уплати око девет милиона динара, тврде да је то минорна сума у односу на ону коју сваког месеца уплаћују на адресу Фонда ПИО. 

„Месечно уплаћујемо између 35-40 милиона динара за ову врсту доприноса. Пре неки дан смо пустили плату, тако да тек следи уплата доприноса. Пре бих рекао да ми држави стално нешто дајемо, а не да јој дугујемо“ – каже за „Блиц“ Срђан Мишковић, директор „Јат технике“. 

Веће неплатише доприноса за своје запослене чак и од јавних предузећа су комунална предузећа од којих само Фонд ПиО потражује чак више од 640 милиона динара, што је пет пута више од дуга јавних предузећа према овој државној институцији. 

Примера ради, ЈКП Лазаревац дугује држави за доприносе и порезе фантастичних 400 милиона динара, од чега је половина за порезе на зараде, а друга половина за доприносе за пензионо осигурање.

 

Блиц

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Милан Кркобабић – власник некретнина у вредности од 1,8 милиона евра

0 (0) Милан Кркобабић (64), министар без портфеља, истиче се међу члановима Владе по богатству. …

Око 2.400 радника „Ласте“ од јуна нема оверену здравствену књижицу, један радник започео штрајк глађу

0 (0) Незадовољство међу радницима „Ласте“. Док један од три синдиката за следећу недељу најављује …

3 Коментара

  1. Nemogu da verujem da je to istina!Ali ako jeste, onda…zna se!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *