Србија

Кућа на селу за 1.000 евра

Што јужније, то тужније изгледа да не важи када су у питању цене некретнина по селима Србије. Куће са окућницом у руралним деловима из године у годину губе вредност. Овог лета се тако у деловима Баната могу купити и за свега 2.000 евра, али их око Нишанема за мање од 15.000 евра. Истина, у пиротским селима некретнине се цене и свега 1.000 евра. Тамо где су цене најниже, нажалост, купаца и нема

ЗРЕЊАНИН – У селима пет средњобанатских општина све је више старих породичних кућа на продају, али се купци тешко проналазе.

„Некретнине су нарочито јефтине у нашим селима уз румунску границу, попут Међе и Хетина. Пристојне породичне куће, често са великим двориштима и баштама од по десетак ари, могу овде да се купе за 2.000 до 2.500 евра“, каже Митар Вучуревић, председник Општине Житиште.

Слично је и у пограничним селима суседне општине Нова Црња, где се старе куће продају за 3.000-4.000 евра.

НОВИ САД – У селима удаљенијим од Новог Сада куће могу да се купе и за мање од 10.000 евра. Објекти, посебно од ћерпича, набоја, или неког комбинованог материјала, са мањом окућницом, у забаченијем селу, купују се, како кажу у агенцијама, по цени два хектара боље обрадиве земље.

„Куће са већим окућницама, новије градње, међутим, коштају нешто више, али и њихова цена ретко прелази 30.000 евра, односно купују се по цени која је равна цени гарсоњере у неком од већих градова“, истичу упућени.

НИШ – Власници породичних кућа са окућницом у нишким селима нереални су по питању цена јер се солидно очувана некретнина не може купити за мање од 15.000 евра. Цене су још пре десетак година подигли Срби са Косова који нису питали за цене већ су пазарили све што је било на продају.

За 5.000 евра могу се углавном купити скромне викендице по брдима где нема плодне земље нити довољно воде за бављење пољопривредом.

„Понуда је скромна јер оно што се нуди за продају не вреди тих пара. Земља је најлошије категорије, а викендице су грађене пре 30 година па захтевају велика улагања“, каже Снежана Ђокић, која је у Заплању купила кућу са 16 ари плаца за 12.000 евра, али је три пута више уложила да би је оспособила за живот.

ПИРОТ – У Пиротском округу, са око 200 села, потражња за кућама дужи низ година готово да и не постоји, а многа села су из економских и демографских разлога отишла у историју Тако на пример, село Верзар у димитровградској општини више и не постоји. У Искровцима свега неколико пензионера и Мара Ђорђевић, једини стални житељ. У овом делу општине се може купити кућа са окућницом за највише 1.000 евра.

Нешто боља ситуација је у Забрђу, где се враћају пензионери и где се спорадично прода нека кућа за неколико хиљада евра. У пиротским и белопаланачким, али нарочито у бабушничким селима готово се и не памти када је продата нека кућа. Препричава се пример из села Ореовица, где је један пензионер из Београда, пореклом одавде, пре пет година за свега 2.000 евра купио кућу са купатилом.

ВРАЊЕ – У околини Врања је све више села с тек неколико домаћинстава. Повремено се огласи и продаја понеког домаћинства у удаљенијим крајевима уз напомену да је цена „по договору“, али и поред тога заинтересованих, кажу, нема.

У селима ближим Врању, куће новије градње са окућницом се продају по просечној цени од двадесетак хиљада евра.

Милка Цветковић из села Тибужде каже да интересовања има само за старе куће, које могу да се купе по ниској цени.

Не враћају се

Цене сеоских домаћинстава у Куршумлији са целокупним имањима крећу се највише до десет хиљада евра, и то чак и на приступачнијим локацијама и у селима ближим граду. И поред тога, како каже председника Општине Драгољуб Видић, продаје сеоских имања готово и да нема.

„Старачка домаћинства у селима одумиру, а млади не само са села већ и из административног центра одлазе у веће градове на студије“, каже Видић.

„Тек понеко се врати.“

Зрењанин на цени

У Зрењанинским селима, нарочито уз Бегеј и у правцу Београда, старе породичне куће имају већу цену. Углавном се продају за 10.000 до 15.000 евра, а најтраженије се у Ечки, Стајићеву и Перлезу. У агенцијама за продају некретнина истичу да је реч о старим кућама, које је потребно реновирати.

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!