fbpx

Мишковић од јабука направио злато

0
(0)

Челарево — Плантажа “Делта аграра“ у Челареву, у који је уложено 40 милиона евра, прошле године је донела род од 17.000 тона, а ове се очекује 22.000 тона јабука.

Нема тога ко би могао да остане равнодушан, када сунчани пролећни дани обуку 400 хектара узорне плантаже јабука имања „Подунавље“, „Делта аграра“, у Челареву у раскошно цветно рухо.

А одушевљење постаје још веће, када се сазна да је овај, највећи засад јабука не само у Јужној Европи, већ и шире, почео да ниче пре само осам година, и то на месту старог хмељарника, који је готово деценију стајао запуштен и необрађен…

На имању „Делта аграра“, али у Апатину, истиче Ђогић, отворен је расадник, у ком се, наравно, гаје садница јабука, које се пласирају широм Србије. „У расаднику се годишње произведе до 300.000 садница, а потражња за њима је заиста огромна. Многи воћари су, такође, заинтересовани за кооперацију с нама, тако да и ту очекујемо значајне резултате“, каже Ђогић.

Промене су почеле после приватизације „Подунавља“ и доласка „Делта аграра“ у Челарево. Ускоро је уследила и одлука да се на овом имању подигне најсавременији воћњак у Србији. Савети и технологија потражени су у Јужном Тиролу, светски познатом центру узгоја јабука.

Засађени су први хектари, а уређење воћњака већ тада је представљало праву сензацију, јер се комплетним системом, од заливања, до прихране и заштите, како од болести, тако и од мраза управљало рачунаром. Убрзо је никла и УЛО хладњача, која је проширивана као што је растао и воћњак.

„Имамо, тренутно, 400 хектара под јабукама и то ни случајно није коначна површина“, објашњава Зоран Ђогић, категори-менаџер воћарства и виноградарства у „Делта аграру“, док са терасе УЛО хладњаче, идеалног видиковца са ког се, докле поглед допире, виде само редови јабука.

„Тренутно се воће прихрањује преко листа, а ту је и седми третман против болести. Најзанимљивије је, ипак, што смо, ових дана, како би обезбедили што квалитетније опрашивање, у воћњаку распоредили 3.000 кошница изнајмљених од пчелара. На тај начин обезбеђујемо далеко квалитетнији и бољи род“, каже он.

Када се узме у обзир да је 80 одсто јабука првокласно и да 80 одсто заврши на тржишту Русије, јасни су резултати који су постигнути. По становнику Србије, у овом воћњаку, родило је три килограма јабука. А само половина воћњака је ушла у пун род…

У 66 комора се воће чува у строго контролисаним условима, са минимумом кисеоника и угљен-диоксида, и довољно влаге, да јабуке из њих изгледају као да су малопре убране. Већ се припрема терен за проширење ове хладњаче, на 20.000 тона.

„Мора се поменути и да ми, једини у Србији, гајимо чак три сорте ексклузивних, клупских јабука, за које је потребно показати јако добре резултете приликом гајења „класичних“ јабука. За престижне јабуке моди и кику Србија је већ чула, а од прошле године имамо хектар под сортом пинк лејди, најексклузивнијом међу клупским јабукама, која се гаји у десетак земаља у целом свету. У Европи, осим Србије, гаји се само у Италији, Шпанији и Француској…“, каже Ђогић.

 

Новости

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Мирослав Мишковић: Како се калио титан из Бошњана

0 (0) Мирослав Мишковић је симбол пљачкашке приватизације и парадигма паразитског система, пословну империју створио …

„Пада ослобађајућа пресуда Мишковићу“

0 (0) Мирославу Мишковићу, власнику „Делте“, највероватније ће бити поништена ослобађајућа пресуда за помагање сину …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *