Мишковић од јабука направио злато

Мишковић од јабука направио злато

Челарево — Плантажа ”Делта аграра” у Челареву, у који је уложено 40 милиона евра, прошле године је донела род од 17.000 тона, а ове се очекује 22.000 тона јабука.

Нема тога ко би могао да остане равнодушан, када сунчани пролећни дани обуку 400 хектара узорне плантаже јабука имања “Подунавље”, “Делта аграра”, у Челареву у раскошно цветно рухо.

А одушевљење постаје још веће, када се сазна да је овај, највећи засад јабука не само у Јужној Европи, већ и шире, почео да ниче пре само осам година, и то на месту старог хмељарника, који је готово деценију стајао запуштен и необрађен…

На имању “Делта аграра”, али у Апатину, истиче Ђогић, отворен је расадник, у ком се, наравно, гаје садница јабука, које се пласирају широм Србије. “У расаднику се годишње произведе до 300.000 садница, а потражња за њима је заиста огромна. Многи воћари су, такође, заинтересовани за кооперацију с нама, тако да и ту очекујемо значајне резултате”, каже Ђогић.

Промене су почеле после приватизације “Подунавља” и доласка “Делта аграра” у Челарево. Ускоро је уследила и одлука да се на овом имању подигне најсавременији воћњак у Србији. Савети и технологија потражени су у Јужном Тиролу, светски познатом центру узгоја јабука.

Засађени су први хектари, а уређење воћњака већ тада је представљало праву сензацију, јер се комплетним системом, од заливања, до прихране и заштите, како од болести, тако и од мраза управљало рачунаром. Убрзо је никла и УЛО хладњача, која је проширивана као што је растао и воћњак.

“Имамо, тренутно, 400 хектара под јабукама и то ни случајно није коначна површина”, објашњава Зоран Ђогић, категори-менаџер воћарства и виноградарства у “Делта аграру”, док са терасе УЛО хладњаче, идеалног видиковца са ког се, докле поглед допире, виде само редови јабука.

“Тренутно се воће прихрањује преко листа, а ту је и седми третман против болести. Најзанимљивије је, ипак, што смо, ових дана, како би обезбедили што квалитетније опрашивање, у воћњаку распоредили 3.000 кошница изнајмљених од пчелара. На тај начин обезбеђујемо далеко квалитетнији и бољи род”, каже он.

Када се узме у обзир да је 80 одсто јабука првокласно и да 80 одсто заврши на тржишту Русије, јасни су резултати који су постигнути. По становнику Србије, у овом воћњаку, родило је три килограма јабука. А само половина воћњака је ушла у пун род…

У 66 комора се воће чува у строго контролисаним условима, са минимумом кисеоника и угљен-диоксида, и довољно влаге, да јабуке из њих изгледају као да су малопре убране. Већ се припрема терен за проширење ове хладњаче, на 20.000 тона.

“Мора се поменути и да ми, једини у Србији, гајимо чак три сорте ексклузивних, клупских јабука, за које је потребно показати јако добре резултете приликом гајења “класичних” јабука. За престижне јабуке моди и кику Србија је већ чула, а од прошле године имамо хектар под сортом пинк лејди, најексклузивнијом међу клупским јабукама, која се гаји у десетак земаља у целом свету. У Европи, осим Србије, гаји се само у Италији, Шпанији и Француској…”, каже Ђогић.

 

Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Колико ће хапшење Мишковића коштати грађане Србије

Колико ће хапшење Мишковића коштати грађане Србије

Задатак Апелационог суда је да утврди да ли је првостепени суд правилно применио закон у …

Мирослав Мишковић: Како се калио титан из Бошњана

Мирослав Мишковић: Како се калио титан из Бошњана

Мирослав Мишковић је симбол пљачкашке приватизације и парадигма паразитског система, пословну империју створио је криминалним …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *