Суђење Марку Мишковићу - Завршен јавни део седнице, следи одлука

Суђење Марку Мишковићу – Завршен јавни део седнице, следи одлука

У Апелационом суду у Београду данас је завршен јавни део седнице на којој су разматране жалбе тужилаштва и одбране на првостепене пресуде у случају против сина власника Делта холдинга Марка Мишковића и осталих оптужених за оштећење путарских предузећа и утају пореза.

Сада ће на нејавном делу седнице тај суд одлучити да ли ће првостепену пресуду Специјалног суда из марта 2016. године потврдити, преиначити или укинути у целости и наложити понављање суђења.

Разматрање жалби трајало је 11 радних дана током којих су тужилаштво и одбрана износили своје примедбе на пресуду.

Првостепеном пресудом од 25. марта 2016. године, Специјални суд у Београду ослободио је због недостатка доказа млађег Мишковића, Мила Ђурашковића и остале оптужене од оптужби за оштећење путарских предузећа у Србији.

Суд је, међутим, сина власника “Делта холдинга” осудио на три и по године затвора и новчану казну од осам милиона динара због утаје пореза приликом тврговине акцијама са Ђурашковићевим путарским предузећима.

Мишковићево предузеће Мера Инвест по тој пресуди дужно је да плати 320.280.000 динара због утаје пореза.

Ђурашковић је због оштећења крушевачке Фабрике мазива (ФАМ) и утаје пореза осуђен на седам година затвора и новчану казну од шест милиона динара, а његови сарадници у том случају на казне од три до пет година затвора.

Ðурашковић је такође пресудом обавезан да на име противправне имовинске користи стечене по основу неизмиреног пореза на капитални добитак физичког лица, уплати у буџет Србије 152.7 милиона динара, у року од 30 дана од правноснажности пресуде.

Због помагања Марку Мишковићу да утаји порез суд је осудио Живојина Петровића на две године и шест месеци затвора и новчану казну од 500.000 динара и Јадранку Бардић на годину дана кућног затвора и новчану казну од 250.000 динара.

Четворо оптужених у овом случају је ослобођено свих оптужби – Милутин Гашевић, Здравко Рашо, Предраг Филиповић и Зоран Михаиловић.

Због оштећења ФАМ-а, првостепеном пресудом Дејан Јефтић осуђен је на четири године затвора, Ристо Ристић на пет година затвора, Боро Јелић осуђен је на три године затвора, Бранислав Јовановић на три године, Љиљана Костић три године, Срђан Филиповић осуђен је на две године затвора.

Они су због оштећења ФАМ-а првостепеном пресудом обавезани да солидарно уплате 3.14 милијарди динара у државни буџет.

Против Марка Мишковића, његовог оца Мирослава Мишковића, Ђурашковића, као и још осам оптужених, кривични поступак је покренут крајем 2012. године због сумње да су оштетили путарска предузећа за више милиона евра.

Тада су били ухапшени и после вишемесечног боравка у притвору пуштени су да се бране са слободе, пошто су положили вишемилионска јемства у еврима, а пасоши су им и даље у судском депозиту и не могу да напусте боравиште без одобрења суда.

Оптужницом тужилаштва за организовани криминал терете се да су финансијским трансакцијама извлацили новац из путарских предузећа и тако довели до њихове пропасти, односно да су их у периоду од 2005. до 2010. године оштетили за 16,95 милијарди динара, а буџет Србије за 472 милиона динара.

Мирославу Мишковићу поступак је у току суђења раздвојен због његовог лошег здравственог стања, па му је пресуда изречена накнадно.

Он је у јуну прошле године осуђен на пет година затвора и новÄ?ану казну од осам милиона динара јер је, како је суд закљуÄ?ио, помогао сину Марку да утаји порез по одбитку од око три милиона евра.

Седница по жалбама у његовом случају је завршена и чека се одлука Апелационог суда.

Случај у вези са фабриком мазива из Крушевца покренут је 2010. године.

Сумња се да су оптужени у том случају оштетили предузеће “Фам” из Крушевца за износ од око 3.181.070.378,54 динара (више од 32 милиона евра) и Ђурашковићу прибавили имовинску корист у укупном износу од 1.498.289.138,43 динара ( око 15 милиона евра).

С обзиром да је већина оптужених за путарска предузећа и на оптужници за ФАМ, поступци су спојени и у фебруару 2015. је кренуло обједињено суђење.

Танјуг

фото: Марко Ђоковић

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Случај Перишић: Шпијунска афера мистерија после 18 година

Случај Перишић: Шпијунска афера мистерија после 18 година

Суђење некадашњем начелнику Генералштаба, пензионисаном генералу – пуковнику Момчилу Перишћу и још двојици оптужених за …

Вучићу ће судија оптужницу прочитати на енглеском: А нама ће остати дужан за сва злодела (видео)

Вучићу ће судија оптужницу прочитати на енглеском: А нама ће остати дужан за сва злодела (видео)

Није лако Александру Вучићу, стисло га је са свих страна. Из Америке га притискају због …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *