Напредна лоповска банда током 2017. године украла преко 2 милијарде евра из буџета!

0
(0)

Председник Државне ревизорске институције (ДРИ) и генерални државни ревизор Душко Пејовић рекао је да су прошлогодишње ревизије показале да је током 2017. године у Србији неправилно потрошено 217 милијарди динара буџетског новца.

Kорисници јавних средстава који су направили највеће грешке и неправилности биле су општине, градови, јавна предузећа, комунална предузећа, али и здравствене установе, рекао је Пејовић у интервјуу за „Вечерње новости“.

„Грешке утврђене у финансијској ревизији односе се на погрешна евидентирања пословних промена и извршених трансакција, погрешном утврђивању пословног резултата, проблеме код коришћења различитих апликација у књиговодству, грешке код састављања и обелодањивања финансијских извештаја“, казао је државни ревизор.

Истакао је да се неправилности у пословању пре свега односе на јавне набавке, преузимање обавеза изнад одобрених апропријација, обрачун и исплату плата и зарада, исплату без правног основа и без валидне документације, код припреме и доношења финансијских планова и буџета, пописа имовине и обавеза.

„Главни узрок настанка откривених неправилности и несврсисходности код корисника јавних средстава је у томе што систем интерних контрола не функционише у довољној мери ефикасно и функционално. Такође, треба повећати интегритет и компетентност код руководстава и код запослених“, казао је Пејовић.

Он сматра да одговорна лица корисника јавних средстава треба да повећају управљачку одговорност и да јасније и снажније искажу одговарајући „тон са врха“.

Додао је да је ДРИ до сада, од почетка свог рада 2007. године, поднео више од 2.100 захтева за покретање прекршајног поступка, да су у више од 1.000 ових поступака одговорна лица платила новчане казне, а да су процеси завршени.

„Поднето је и 260 кривичних пријава, од чега је 60 поступака завршено на начин да су се одговорна лица споразумевала са тужилаштвом и платила одређени новчани износ. Поднето је и 180 пријава за привредни преступ и око 200 информација надлежним тужилаштвима у вези са одређеним чињеницама које су уочене у току ревизије, а могу да буду индикатор за постојање неког кривичног дела“, рекао је Пејовић.

Потврдио је и да је повећан број такозваних ревизија сврсисходности, које сматра ревизијама будућности, које проверавају да ли су јавна средства уложена за праве ствари, да ли су се праве ствари радиле на прави начин, као и да ли се јавна средства троше економично, ефикасно и ефективно, односно да ли су остварени планирани циљеви.

„Већ смо ове године почели са ревизијама сврсисходности из различитих области од заштите шивотне средине и социјалне заштите, преко ИТ система, до доступности и исправности воде за пиће“, казао је Пејовић и додао да ће се радити ревизија у области комуналних делатности и пружања јавних услуга, како из угла утврђивања њихових цена, али и са становишта њиховог калитета.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Досије Грчић: Како је власник обреновачке печењаре постао директор ЕПС

5 (5) Вршилац дужности директора предузећа “Електропривреда Србије” Милорад Грчић, већ неколико дана се налази …

Сви беже од свог вође: Александар Вучић је заражен и вирусом пораза

5 (15) Почео је распад Српске напредне странке. Паметнији и искуснији припадници картела дистанцирају се …

3 Коментара

  1. gore bre, lopovi, i to naj pre ova dva, na bandere, razume se.

  2. nijsu oni glavni krivci kad smo im to dozvolili, ptevarili ne jednom, ne dva puta, ne tri puta, prevarili kad zinuli i guzicu otvorili, mi slusali, budalama verovali, oni ocima i usima neverovali s kakvim ludacima i idiotima posla imaju pa ponavljali. — das im pastetu, sa likom svinje, oni ti glas daju, das zitina oni opet glasaju, pricas im bajke opet isto, pa ko bi to ne iskoristijo. — majmuni koji skole zavrsili, ista sorta koja ,,sindjelije,, od prvosvestenika kupila, o neukm ne treba ni reci trositi, vuka za nacelnika izabrali, mada neki opet tvrdi da se o lavu radi, a kako vidim oba su neandertalci, ljudozderi, otimaci i karaguzi, samo jedan u tamburu zna udarati. — e sad kukajte da ste prevareni, da ste opljackani, da ste izjebani, iz brloga isterani, a ne dozvoljavate ruznim recima svoje izabranike napadati, vec ih branite i na skupove zivotinjske idete. — e majmuni, e kopitari, e skotovi nedojebani, na glavu sa drveta ispali, jel da bi ste ljudi hteli postati i covekom razumnim se nazvati. — nece vam pomoci u odela se uvlaciti, u mirisima se kupati, skupe satove na kopita turati, para imati, mercedese voziti, na dedinju ziveti, ili vi iz jazbina po meziji razasuti, nista ne zeleci, nista ne radeci a s otpadom zadovoljni; zver opaka, krvozedna, bezobzirna, ce te ostati i nista ne razumeti. — dzaba vam pricati, a kamo li lap topom pucati, vi ste gluvi, mutavi, coravi i ludi, jedino prezrenja vredni.
    — dimom se glodari teraju i misomorom na razumnu meru smanjuju, zato i upozorenje ne bacajte hranu u latrine i kanalizacije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend