Beograd, 25. oktobra 2017 - Potpredsednica vlade Srbije Zorana Mihajlovic na predstavljanju rezultata godisnje ankete 1000 preduzeca USAID-ovog Projekta za bolje uslove poslovanja. FOTO TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC / bb

Не траба скоту ни духовник ни психолог већ да је Бибан пелцује против беснила!

0
(0)

Епископ бачки Иринеј изјавио је да се ставови потредседнице владе и председнице Координационог тела за родну равноправност Зоране Михајловић о праву жена на рађање могу тумачити као њена „отуђеност од те Цркве“.

Како се наводи у саопштењу СПЦ, „сваком иоле добронамерном човеку упознатом са чињеницом да сваке године у Србији умре 30.000 људи више него што се роди“ неспоран је апел патријарха Иринеја „да препоручимо нашим матерама да су дужне да рађају децу, по Божјем благослову и дару датом мајкама, да на тај начин останемо у историји“.

Епископ Бачки сматра да Зорана Михајловић не располаже критеријумима на основу којих би могла „мериторно“ да процењује садржај порука патријарха Иринеја и да се њена критика поглавара СПЦ „може тумачити и као њена отуђеност од те Цркве, Цркве њених предака“.

„Као убеђена приврженица европских, можда и евроатлантских вредности и стандарда, она је и велики поштовалац људских права, нарочито женских права, иако вероватно не зна да је тим правима извор у хришћанској етици, односно у хришћанском учењу о неприкосновеној вредности и достојанству сваке људске личности. Зна се, међутим, да основно људско право јесте право на живот. Зато питам госпођу министарку – да ли ембрион, нерођено дете, ново људско биће у утроби мајке, има право на живот?“, навео је епископ Бачки и упитао где је су ту морал и савест.

Он додаје да је Михајловићева тврдњом „да треба пустити жене да рађају онда када оне то хоће“, поруку патријарха Иринеја ставила у контекст ратова и страдања.

„Тиме је госпођа Михајловић потпуно свесно подржала немачку књижевницу Херту Милер, која је само дан раније за ратове у бившој Југославији оптужила српски народ и Српску православну цркву“, сматра епископ бачки.

Према његовим речима, мотивација Херте Милер „заснована на историјским комплексима и породичном васпитању јасна је и неупитна“, док мотивација Зоране Михајловић да „изврће речи о деци и благослову и радости рађања“ није политичка.

„То значи да она не очекује да ће тако себи и политичкој странци којој припада донети гласове на изборима. Пре ће бити да је њена мотивација личне природе, да је запретена негде у њеној подсвести и да јој треба помоћ духовника“, сматра епископ бачки.

Додао је и да би Зорани Михајловић уместо „помоћи духовника добро дошла и помоћ неког трезвенијег политичара, а по потреби и психолога“.

Патријарх Иринеј је на Сајму књига, како је пренео лист „Ало“, рекао да је дужност да се „препоручи нашим матерама да су дужне да рађају децу по божјем благослову“.

Непосредно пре тога, митрополит Амфилохије је оптужио Српкиње да су „постале чедоморке“ зато што у „својим утробама побију за једну годину више деце него што су побили Мусолини и Хитлер и Броз и ови који су овде на Косову и Метохији“.

Председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић после тих изјава, поручила је да треба пустити жене да рађају онда када оне то хоће.

„Мислим да данас нема жене на свету која не жели да има дете, да га негује, гледа и брине о њему и да се брине о његовом напретку. Свакако, не треба да заборавимо да жене нису раније могле да кажу своје мишљење, када смо имали многе ратове и да буду на местима где се доносе одлуке. Да буду ту када су њихова деца, мужеви и браћа одлазили одакле се нису враћали или су се враћали без руку, ногу или у ковчезима“, поручила је министарка.

Бета

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

РАТ У ВЛАДИ! Зорана ратује са министрима из СНС, влада у хаосу, МУТАВЕ нигде на видику…

0 (0) САМО три месеца након што су имали жесток окршај због закона о родној …

Зорана вештица: Министарству 1,5 милијарди динара више у буџету

0 (0) Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре ће у 2018, ако се изузму програмски зајмови, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend