Пенали за пензију и после 65. године

Пенали за пензију и после 65. године

Нема основа за измене Закона о пензијском и инвалидском осигурању на основу кога би се могли укинути пенали за одлазак у пензију пре 65 године живота, потврђено је за Танјуг у Министарству рада, а после писања медија да би средином године ове казне могле постати привремене, а не трајне.

– Тренутно важи постојећи закон и нема основа за измене, а ако буде, јавност ће бити благовремено обавештена, поручују из ресорног министарства.

Интересантно је да је на исто ово питање „Политици” крајем децембра из ресорног министарства стигао одговор „да су измене закона у току, али да нису у потпуности дефинисана конкретна решења”.

Само три месеца касније нема измене закона?

Овакву вест с чуђењем су примили и представници Савеза самосталних синдиката Србије, који су пре годину и по дана иницирали овај предлог, Асоцијације самосталних и независних синдиката, али и представници послодаваца који су подржали овај предлог.

Душко Вуковић, потпредседник Већа Савеза самосталних синдиката Србије, разочаран је оваквим ставом Министарства рада и каже да се неће завршити на овом бирократском саопштењу министарства, већ ће се тражити подробно објашњење како то одједном нема основа за измену закона када је министарство само најавило на једној од седница социјално-економског савета да има недостатака због чега овај акт мора да се мења.

– Добили смо на тој седници и план рада владе и овог министарства. Подршку око неправедног кажњавања пензионера, који оду у пензију пре 65. године имали смо и од бившег премијера, а садашњег председника државе. Нико у међувремену није рекао да нема потребе да се закон мења. Напротив, сви смо очекивали да ћемо Предлог закона видети до краја марта, јер је на њему, како су више пута рекли у Министарству рада, радила радна група у мањем саставу, а сада одједном све пада у воду – каже Вуковић.

Изненађење оваквим ставом ресорног министарства утолико је веће ако се зна да је у мају прошле године претходни министар рада Александар Вулин изјавио да ће измена Закона о ПИО бити завршена до краја лета 2017, додавши да је премијер пре годину дана издао упутство Министарству за рад да почне преговоре са ММФ-ом о укидању пенала за пензионере.

– Преговори се приводе крају. Пенали на пензије се више неће доживотно обрачунавати, већ само до 65. године, односно у случају бенефицираног радног стажа до 59. године, након тога ће пензионери примати пун износ пензије. Тим изменама ће осим укидања пенала бити обухваћено и укидање привремених решења за пензије, као и решавање проблема пољопривредних пензионера – навео је тада Вулин.

Није природно, каже Вуковић, да неко ко је радио од 18. године, а има 62 или 63 године старости, мора да буде кажњаван пеналима до 65. године, а при томе је радио 45 година и зато те казне морају да се укину.

Ранка Савић, председник Асоцијације савеза самосталних и независних синдиката Србије, каже да је ово још једна потврда да се Министарству рада не може ништа веровати и да јој није јасно како један министар рада пре пола године прича да је ствар готова, а други каже да није ни започета.

И члан социјално-економског савета Небојша Атанацковић, остао је  без речи када је сазнао за овакву одлуку Министарства рада.

– На првој наредној седници социјално-економског савета, ако не и пре тражићемо објашњење од министарства откуд оваква изненадна одлука, а да нас нико није ни обавестио ни консултовао – каже он.

Да ли се неко пита, истиче он, шта ће они људи који имају по 55 или 56 година и присилно су остали без посла, јер су им фирме пропале, па нити имају шансу да се запосле, нити да иду у пензију. А држава их још додатно кажњава због тога.

Аутор: Ј. Петровић-Стојановић, Политика.рс

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

„Закон којим се продужава радни век до 70. године ставља грађане у поданички положај“

„Закон којим се продужава радни век до 70. године ставља грађане у поданички положај“

Синдикат „Слога“ је оценио да је иницијатива за измену Закона о раду по којој би …

Пенали за превремено пензионисање остају трајни

Пенали за превремено пензионисање остају трајни

Радницима који су због пропасти фирми морали мимо своје воље да оду у превремену старосну …

Један коментар

  1. Nece mafija da ukine ni privremen nacin pljacke penzionera, jer su im se osladile tudje pare! Mafija mnogo voli da krade i ne bi podneli da zive, a da ne kradu!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *