Пенали за превремено пензионисање остају трајни

Пенали за превремено пензионисање остају трајни

0
(0)

Радницима који су због пропасти фирми морали мимо своје воље да оду у превремену старосну пензију и данас ни криви, ни дужни због тога добијају умањену пензију, пенали остају до даљњег. Свима њима ће и убудуће за сваки месец недостатка стажа или година живота бити обрачунато умањење од 0,34 одсто на пензију.

Милан Рацковић, бивши радник „Цера” из Чачка, који се ових дана у име својих оштећених колега јавио „Политици”, каже да данас због превремене пензије, у коју је морао с 53 године, прима пензију од 25.000 динара. А при томе је радио 33 године и био у пуној снази да настави да ради, али послодавци траже млађе, каже он. Зато му је једина нада укидање пенала после 65. године старости, како му не би до краја живота годишње узимали до 20,4 одсто од ионако мале пензије.

– Предлагали смо надлежнима, уколико већ не могу свима да укину пенале да се направи неки пресек стања и да они који имају пензију до 25.000–30.000 динара буду изузети из овог закона. Али, никада нисмо добили одговор – каже Рацковић. И Савез самосталних синдиката Србије и Социјално-економски савет покренули су прошле године акцију за укидање трајних пенала, али влада овај предлог није одобрила.

Упитани да ли има наговештаја да трајни пенали пређу у привремене за све који морају у пензију, иако им се не иде, у Министарству рада за „Политику” одговарају да се то питање стално разматра, имајући у виду последице које би евентуалне измене у начину остваривања овог права имале на политику дестимулисања ранијег пензионисања, увећање броја корисника пензија и финансијску одрживост пензијског и инвалидског осигурања.

Напомињу, да уколико не би постојала могућност остваривања права на превремену старосну пензију, осигураници, какав је случај с радницима из Чачка, не би могли да остваре било какво право из пензијског и инвалидског осигурања пре него стекну услове за старосну пензију.

Трајно смањење висине пензије, пенали или превремено пензионисање, уведени су зато што у просеку радник, који оде у превремену старосну пензију, дуже прима пензију (што значи да ће примити већи број пензија и укупно више новца) у односу на осигуранике који оду у старосну пензију након што наврше општу старосну границу, а притом су имали исту дужину стажа и висину зарада и доприноса током осигурања. То је пракса и у великом броју европских држава. На тај начин се висина пензије доводи у везу са дужином стажа, уплаћеним доприносима и очекиваном дужином њеног коришћења.

Поред тога, тиме се осигураницима обезбеђује избор између вишег износа пензије, уколико касније оду у пензију, с једне стране, односно дужег периода примања пензије, у случају остваривања права на превремену старосну пензију, у зависности од личног избора.

На питање да ли је ММФ током претходног аранжмана „пресудио” на штету радника, у ресорном министарству кажу да је уобичајена пракса да се током трајања аранжмана са ММФ-ом обављају консултације када се доносе прописи којима се утиче на јавне приходе и расходе.

Међутим, тврде, политику и конкретне мере у овој области, као и у другим областима утврђује влада. Тако да је став владе одлучујући за све измене које се Народној скупштини предлажу на усвајање, како у пензијском и инвалидском осигурању, тако и у другим областима. Треба имати у виду да се проблеми у другим областима, примера ради на тржишту рада, не могу решавати подстицањем убрзаног пензионисања, што је у прошлости за последицу имало велики број корисника пензије, који су у радном добу, а тиме је и пензијски систем доведен на ивицу колапса, објашњавају у Министарству рада.

Они подсећају да је одређена корекција у вези са остваривањем овог права извршена изменама Закона о ПИО од септембра прошле године, после чега се осигураницима, којима се стаж рачуна са увећаним трајањем и који имају право на снижавање старосне границе (бенефицирани стаж), висина превремене старосне пензије одређује тако што се умањење обрачунава за сваки месец ранијег одласка у пензију у односу на старосну границу утврђену снижавањем.

Дакле, тиме је, приликом утврђивања висине превремене старосне пензије узето у обзир снижавање старосне границе на које ова категорија корисника има право. То значи да се, на пример, осигуранику мушкарцу, који има право на снижење старосне границе за две године, висина старосне пензије трајно умањује 0,34 одсто за сваки месец који недостаје до навршене 63 године живота (а не до 65 година како је било раније). У том контексту је Фонд ПИО, по службеној дужности, већ одредио нови, виши износ пензије за постојеће кориснике превремене старосне пензије на које се ова измена односи, закључују у Министарству рада.

Аутор: Јасна Петровић-Стојановић, Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Спорни пенали за превремено пензионисање

Спорни пенали за превремено пензионисање

0 (0) Одлука да се трајно умање старосне пензије некоме ко из оправданих разлога не …

ИМА СЕ, МОЖЕ СЕ! Плаћамо милијарду динара пенала за кредите које нисмо повукли!

ИМА СЕ, МОЖЕ СЕ! Плаћамо милијарду динара пенала за кредите које нисмо повукли!

0 (0) Београд — Провизија због кашњење у повлачењу уговорених кредита за које су дате …

2 Коментара

  1. Ma, kakvo trajno, kakvi bakraci!
    Sve ce se to ponistiti, dosta vise izivljavanja nad narodom i zemljom, avetinje!

  2. treba da ih je sramota, ispiraju mozak ljudima, otimaju zarađeno, razdvajaju ljude na građane drugug reda, zašto nije za sve isto, nego za beneficirani staž nema kaznenih poena, em imaju velike penzije i u toku rada sve moguće beneficije, a sve preko leđa radnika, a sada radnici ispaštaju. pa i bez kaznenih poena penzioner več ima umanjenje, a to je još dodatno. i naravno oni koji donose ovakve zakone imaju plate na voše mesta i u penziju nebi išli nikada jer smatraju da ova država ne može bez njih.

Leave a Review

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend