Вучићева напредна банда завршава пљачку, отимачину и уништавање ПИО фонда

0
(0)

Имовина пензијског фонда у чију се градњу од средине седамдесетих улагало широм Србије и која се данас процењује на око пет милијарди евра, могла би ускоро да добије новог газду. Уместо пензијског фонда, бањама и рехабилитационим центрима, управљаће по пола држава и нови приватни власник. А тамо где за то буде прилике, држава је спремна и да све препусти новом власнику.

Осим бања и РХ центара, ПИО фонд је у прошлом веку изградио више од 225 здравствених установа – од диспанзера и болница, до Клиничког центра Србије у Београду, у који је уложено око 35 милиона евра. Издвајала су се средства за изградњу специјалних школа за инвалидну децу, као и за десетине заштитних радионица намењених за запошљавање инвалида рада. Новац се улагао и у превенцију од ширења заразних болести, па је изграђена и реконструисана комплетна канализациона и водоводна мрежа у 35 општина у Србији. Финансирало се и побољшање услова рада у већини рудника у Србији…

Како је у свом експозеу најавио Александар Вучић, један од приоритета нове владе је и приватизација бања, како би се од њих брзо направила профитабилна предузећа. Премијер се осврнуо и на судске спорове које је ПИО фонд покренуо против државе, истичући да је такво понашање Пензијског фонда недопустиво.

– ПИО фонд добија велики део новца из државног буџета како би исплатио пензије, што је поклон државе, а сада, тужи државу настојећи да докаже да има власнички удео у бањама, што је недопустиво – поручио је Вучић и напоменуо да се неће чувати бање за „13 чланова синдиката”, а да од њих не могу да се направе профитабилна предузећа, брзо и на најефикаснији начин.

– Узмите пример Куршумлијске Бање. Када би се она активирала, ту би могло да се запосли 200 до 300 људи. У Куршумлији би стопа незапослености пала за 10 одсто – илустровао је Вучић, додавши да је у случају бања циљ да се уђе у јавно-приватна партнерства, а тамо где је то разумно, држава ће изаћи из власништва и даће приватном власнику.

У Фонду ПИО нам објашњавају да је њихово опредељење одувек било да управљају својом имовином у складу са интересима државе и државном стратегијом развоја бањског туризма, припремајући се за сва потенцијална решења, укључујући приватизацију, стратешко партнерство, докапитализацију, заједничко улагање… Потребна су решења која ће обезбедити прилив инвестиција, запошљавање у већем обиму, развој повезаних привредних грана на нивоу локалне самоуправе и унапређење општег пословног амбијента, што директно утиче на повећање изворних прихода Фонда.

Подсећања ради, у намери да сачува даље расипање сопствене имовине, руководство ПИО фонда је у јуну 2006. поднело тужбу Уставном суду и то против државе, због одлуке владе којом се омогућава даља продаја климатских лечилишта, без зеленог светла правих власника. У Фонду кажу да је те године покренуто 27 судских поступака ради утврђивања права својине над специјалним болницама изграђеним пре четири деценије, средствима из доприноса запослених, а за рехабилитацију корисника и осигураника, лечење и превенцију инвалидности.

До данас, правноснажним пресудама окончано је 15 судских спорова у корист Фонда, а у току је још 12, за утврђивање власништва над објектима специјалних болница. Реч је о „Рибарској бањи” из Крушевца, „Гејзеру” у Сијаринској Бањи, „Врањској бањи“ из Врања, „Бујановачкој бањи“ из Бујановца, „ Селтерсу“ из Младеновца, затим болници „Др Мирослав Зотовић“ у Београду, „Бањи Јунаковић“ у Апатину, „Бањи Кањижа“ из Кањиже, „Буковичкој бањи“ у Аранђеловцу, објекту „Др Боривоје Гњатић“ из Сланкамена, „Термалу“ у Врднику и ХТП „Бања Ковиљача“ у Лозници.

Упитани за шта је све коришћен новац од бања које су у функцији, као и шта ће за Фонд значити да остане без имовине, у ПИО одговарају да објекте специјалних болница користе јавне здравствене установе које су основане и послују у складу са Законом о јавним службама, Законом о буџетском систему и Законом о здравственој заштити и здравственом осигурању, а које оснива Министарство здравља с наменом да пружају здравствене услуге грађанима Србије. То су непрофитна правна лица, корисници средстава обавезног здравственог осигурања, које имају законску обавезу да евентуални позитиван резултат, односно добит, консолидују у буџет Србије, или уложе у државни капитал.

Упитан ко би требало да управља имовином – Фонд ПИО или држава, дугогодишњи члан Управног одбора овог фонда Драгослав Ђукановић каже да је био међу првим заговорницима овога о чему сада премијер говори. А то је да имовином располаже држава, јер је интерес државе истовремено и интерес Фонда.

– На овај начин ће се сигурније наћи прави пут до потенцијално новог купца. Једино остаје питање, шта ће бити с имовином која је предмет спора. Таква имовина се не може продати док се судски спорови не реше – подсећа Ђукановић и објашњава да се покретањем ових спорова, а који су сада решени, бар зна да ПИО фонд има власништво над, за сада, 15 бања и РХ центара који могу да траже новог власника.

Не треба, међутим, изгубити из вида чињеницу да је држава истовремено власник минералних извора, а да све те специјалне болнице без минералних извора не вреде много, тако да било каква одлука Фонда о даљим активностима на развоју или ревитализацији специјалних болница мора бити донета у сарадњи са државом. На најаву да премијер истиче да бање треба продати, у Удружењу синдиката пензионера Србије кажу да је недопустиво продавати пензионерску имовину. Они због тога захтевају од надлежних да спрече најављену продају, којом би се учиниле ненадокнадиве штете и докрајчило уништавање пензијско-инвалидског осигурања.

Аутор: Јасна Петровић-Стојановић, Политика.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

ПСИХОПАТА опет поручује да неће бити смањења плата и пензија а лаже чим зине!

3.7 (3) СРБИЈА ће поднети кризу због короне, не лако, али лакше него друге земље …

Вучић тврди да пензије и плате неће бити смањиване што значи да хоће

4.1 (9) „Плате и пензије у Србији неће бити смањиване, држаћемо чврсто, имаћемо новца“, рекао …

2 Коментара

  1. Osladilo se ekonomskim ubicama svakodnevno zatiranje Srba i Srbije

    Zbog rasprodaje, krađe, otimačine imovine penzionera je i postavio ekonomskog ubicu krkobabića pored sebe!! Pa nije ga valjda postavio za ministra zbog toga što ovaj ima neke čestite poslovne namere prema građanima Srbije?!?! Osladila se ekonomskim ubicama ubistva Srbske imovine i Srba!! Ušlo im pod kožu zatiranje Srba i Srbije!! Ne mogu da izdrže dan bez zločina, bez Srbskog bola i patnje!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend