Зрењанин: Сточарима најгоре њиве?

Зрењанин: Сточарима најгоре њиве?

НАЈАВА расподеле државног земљишта у највећој банатској општини по праву пречег закупа донела је нове-старе проблеме и недоумице, у којима су сточари поново у “главној улози”.

Када је Градско веће недавно усвојило овогодишњи програм заштите, уређења и коришћења земљишта у државној својини на подручју Зрењанина, сточари су се понадали бољем статусу и правичнијој расподели ораница. Показало се да су очекивања нереална и да ће и у 2015. њихове потребе, засноване на законској основи, бити једва половично испуњене.

На предстојећим лицитацијама, наиме, наћи ће се 22.457 хектара државних ораница. Право пречег закупа остварило је 84 сточара. Због подстицаја производње, а по принципу рачунања такозваног условног грла у тову, припада им 8.392 хектара земље, ливада и пашњака. По свему судећи, многи ће и ове године остати “кратких рукава”, односно, њихово право пречег закупа биће само у плановима и на папиру!?

– Припада ми 41 хектар, али испало је да је део ораница у црквеном власништву, па сам добио тек 18 – 19 хектара. Не дају ми ништа у замену, једноставно кажу – такав им је план и програм – незадовољан је Стевица Јованов, сточар из Меленаца.

Огорчен је и његов комшија Бранислав Мојсин, који тврди да сточари из овог банатског села добијају најгору, земљу пете, шесте класе, коју нико други неће јер се тешко обрађује… А, Југослав Томић, који у Стајићеву има фарму са 150 крава и један је од највећих произвођача млека у Војводини, добио је 10 хектара пашњака баш у Меленцима, које је од његовог села удаљано више од 30 километара!

– Тражим објашење од комисије зашто нисам добио пашњак у Стајићеву или околини. Како мисле да отерам краве на испашу у Меленце – пита Томић, који истиче да му је због политике расподеле државног земљишта отежано справљање хране за краве на фарми, из које свакодневно излази више од хиљаду литара млека.

У градској комисији за лицитацију државног земљишта тврде да чине све што је објективно могуће како би на различитим локацијама испунили захтеве сточара.

– Сви сточари добили су обрадиво пољопривредно земљиште, неки и пашњаке, зависно од ситуације у њиховом атару. Међутим, не могу сви да добију земљу у својој катастарској општини, јер у неким је нема довољно за подмирирење потреба – одговара на примедбе Стојан Краљ, из комисије за лицитацију земљишта.

 

Сл. ПАШИЋ, Новости

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

СТОЧАРИ НЕВИДЉИВИ ЗА ДРЖАВУ: Без потврде нема субвенција

СТОЧАРИ НЕВИДЉИВИ ЗА ДРЖАВУ: Без потврде нема субвенција

СА 300 грла, сточари подно Суве планине упорно чувају сточни фонд у сиромашној општини Гаџин …

Сточари очајни јер стадима прети глад

Сточари очајни јер стадима прети глад

ОД почетка јуна није прошао ни дан а да на Пештеру, најпознатијем сточарском крају у …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *