fbpx

Фармаком отвара два нова рудника

0
(0)

Београд — Власник рудника и концерна Фармаком, Мирославом Богићевић, најавио је да ће тај концерн до краја ове године отворити још два рудника антимона у западној Србији.

Ти рудници ће заједно за рудником Леће запослити нових 500 рудара, а држава ће од тога имати приход око 120 милиона евра годишње.

Рудари у Зајачи добијаће убудуће редовно плате, на сваких 15 дана, а Фармаком МБ концерн, у чијем је власништву рудник, платиће у ратама и дуговања држави од 200 милиона динара за рудну ренту, најављено је данас на састанку у Министарству рударства. 

Државни секретар у том министарству, Милана Ракић, истакла је да је 29. маја окончан штрајк рудара у том руднику због неисплаћених плата, тако што је потписан споразум штрајкачког одбора с власником рудника и концерна Фармаком, Мирославом Богићевићем. 

Тим споразумом власник се обавезао да од 31. маја исплати сва заостала дуговања рударима, а у медјувремену су већ исплаћене две плате за децембар прошле и јануар ове године, рекла је Ракић новинарима после састанка. 

Ово је покушај Министарства рударства да, иако је рудник у приватном власништву, кад год се појави проблем везан за неки рудник, одреагујемо на адекватан начин и да покушамо да помогнемо у решавању проблема који дестабилизују привредне активности и живот градјана, рекла је Ракић. 

Државни секретар у том министарству, Томислав Шубарановић, оценио је да је у интересу свих да рудник настави да ради. Фармаком ће у што краћем року доставити ресорном министарству предлог отплате дуга од 200 милиона динара по основу накнаде за коришћење минералних сировина, рекао је Шубарановић. 

Мирослав Богићевић је река да ће за 20-ак дана бити уградјена и опрема за флотацију у топионици у Зајачи што ће омогућити рад рудника. Председник штрајкацког одбора рудара, Горан Радић, подсетио је да је штрајк, који је трајао од 16. априла до 29. маја, прекинут после договора о редовним исплатама плата, као и да је, од укупно 584 рудара, око 230 оних који су били ангажовани на одредјено време добило отказ. 

Градоначелник Лознице, Видоје Петровић, рекао је да је важно да рудник настави да ради и да запослени примају плате, али и да се улаже у заштиту на раду и заштиту животне средине.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

КЛАСИКА: Мирослав Богићевић из затвора иде у болницу

0 (0) ВЛАСНИК Концерна „Фармаком МБ“ из Шапца Мирослав Богићевић биће пребачен из притвора Централног …

Богићевић дугује за порез, а држава му даје субвенције

0 (0) Концерн “Фармаком”, један од највећих пореских дужника у Србији, који је у власништву …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *