Немамо довољно стручњака за ИТ!

Немамо довољно стручњака за ИТ!

Београд — Директор Уније послодаваца Србије Драгољуб Рајић изјавио је да Србији недостају кадрови у области информационих технологија.

Према његовим речима, у тој области биће неопходно “сортирање” кадрова, те је поздравио најаву Националне службе за запошљавање о прављењу регистра послова (Национални оквир квалификација).

У Србији, додаје, недостају још и кадрови у текстилно, индустрији хемије и неметала,али и пољопривреди.

“Недостају кадрови посебно у области информационих технологија код тих прецизних софт вештина. То је читав један дијапазон који недостаје, али мора тачно да се зна шта у којим градовима и општинама недостаје”, рекао је Рајић у изјави Тањугу.

Регистар послова требало би да буде готов до краја године, а имаће регистрованих око 3.000 послова. У изради тог документа помоћи ће анкета о потребама образовних профила које ће НСЗ проследити послодавцима, у великим, средњим и малим предузећима. Анкетом ће бити обухваћено око 7.400 послодаваца у Србији, а њен циљ је да се утврди потреба послодаваца за појединим занимањима.

Зато је, тврди, неопходо што пре на нивоу Републике урадити анализу потреба за образовним профилима, поручујући да би таква истраживања требало радити сваке две године.

“Такве анализе нису стране другим земљама”, каже Рајић и додаје да се углавном раде на две до четири године.

Предузећа у Данској, наводи Рајић, уз извештај завршног рачуна предају и електронски упитник са прогнозом кадрова, односно уписују шта имају тренутно од кадрова, али и шта им недостаје.

Познати генетичар Миодраг Стојковић недавно је рекао да последње две године ништа није урађено по питању образовања у Србији, и да је велики проблем то што је школски систем такав да не повезује функционално знање и праксу.

“Уџбеници су непрактицни, не поспешују да се код ученика створи иницијатива и самопоуздање, при чему се ђаци школују за 138 професија које не постоје”, истакао је Стојковић.

Регистар послова, како је најавио директор Националне службе за запошљавање Синиша Надбандић требало би да буде готов до краја године, а имаће регистрованих око 3.000 послова. У изради тог документа помоћи ће анкета о потребама образовних профила које ће НСЗ проследити послодавцима, у великим, средњим и малим предузећима. Анкетом ће бити обухваћено око 7.400 послодаваца у Србији, а њен циљ је да се утврди потреба послодаваца за појединим занимањима.

Поручује и да, ако се та анкета не спроведе до краја, у Србији ће и даље бити суфицитарних и дефицитарних занимања – односно оних које послодавци не траже и где постоји значајан број незапослених на бироу рада и оних за које нема довољно радне снаге.

Из Министарства просвете поручују да је нови регистар послова веома важан, јер ће пописати које су то потребе и образовни профили који ће у наредним годинама бити потребни Србији.

“У сарадњи са НСЗ дошли смо до фрапантних података да у образовном систему школујемо велики број профила који више не налазе простора на тржишту радне снаге у Србији. То су пре свега образовни профили који више нису интересантни ученицима, као што су они из металске и кожарске струке”, рекао је у изјави Тањугу помоћник министра просвете Љубиша Антонијевић.

Зато ће Министарство просвете у наредном периоду понудити оне образовне профиле којима ће ученици средњих школа моћи лакше да се запошљавају.

“Прављење нових образовних профила на основу Националног оквира квалификација биће један од будућих послова Министарства, јер он треба да допринесе укупном развоју државе и друштва”, истакао је.

Ипак, док се чека доношење Националног оквира квалификација, неодлучни матуранти у избору будуће школе и занимања могу да се информишу на сајту Националне службе за запошљавање на коме ће наћи “Водич за основце – водич за избор занимања”. У њему се налази списак од осам професионалних области или група занимања.

 

Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

Срби више извозе софтвер него малине и то без икакве подршке "државе"

Срби више извозе софтвер него малине и то без икакве подршке “државе”

Сектор информационих технологија (ИТ) самоникао је и толико се развио да је без било какве …

Министарство привреде даје 9.500.000€ субвенцију страној фирми — угрожена обећавајућа новосадска ИТ индустрија

Министарство привреде даје 9.500.000€ субвенцију страној фирми — угрожена обећавајућа новосадска ИТ индустрија

Данас смо од Министарства привреде добили информацију да је немачкој компанији Цонтинентал додељена субвенција у …

2 Коментара

  1. Ено их сви у Канади.

  2. Nemamo ili nisu u ovom kapitalističkom nehumanom sistemu uopšte cenjeni kao ljudi i kao stručnjaci?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *