ПЛАГИЈАТОР брани ПЛАГИЈАТОРА: Александар Мартиновић копирао свој научни рад

ПЛАГИЈАТОР брани ПЛАГИЈАТОРА: Александар Мартиновић копирао свој научни рад

Нови Сад — Потез потпредседника СРС-а (данас посланика СНС) Александра Мартиновића, који је 5 година заредом фалсификовао сопствени научни рад, шокирао колеге правне стручњаке, пише “Прес”.

Осим оцене да је Мартиновићева „превара” морално недопустива, сматрају да новосадски Правни факултет треба да покрене дисциплински поступак и преиспита његово звање асистента.

Мартиновић је као асистент на Правном факултету у Новом Саду у научном часопису те установе „Зборник радова” објављивао научни рад исте садржине само под другачијим насловима (од 2005. до 2009. године) и за то добијао ауторски хонорар. 

Професор Правног факултета Оливер Антић каже да је Мартиновић извршио класичну превару. 

“То је злоупотреба, то се не ради. За универзитет је то морално недопустиво. Њему сада може да се оспорава звање асистента. Јер, за (ре)избор за свако универзитетско звање потребан је одређен број радова. Ако је Мартиновић пет година заредом фалсификовао сопствени рад, објављивао текст исте садржине само под другим насловом, и ако је то користио да на (ре)избору за асистента пријави да уместо једног има пет радова, мора да се покрене поступак за оспоравање његовог избора, звања асистента. Не можете за исти рад узимати пет година заредом хонорар и издавач може да тражи повраћај новца. То је бедно, ниско. Радови се објављују ради кредибилитета”, наводи Антић, и додаје да против Мартиновића може да се покрене поступак за правно неосновано богаћење. 

Антић, који је бивши радикал, а сада у СНС-у, каже да је изненађен поступком свог бившег партијског колеге. 

“Он је интелигентан човек, није глуп. Чуди ме да је тако нешто себи допустио”, оцењује професор. 

Ректор Универзитета у Новом Саду Мирослав Весковић каже за “Прес” да ће погледати сва неопходна документа у вези са „случајем Мартиновић” и ако се утврди да има неправилности, биће разматран на Етичком одбору Универзитета. 

“Одбор ће разматрати то питање евентуалног фалсификовања и дати препоруку да се против Мартиновића покрене дисциплински поступак на Правном факултету, који доноси коначни суд у том предмету. Дајте ми само мало времена да погледам тај случај” , казао је Весковић. 

Председник Националног савета Србије за високо образовање Срђан Станковић каже да сваки универзитет, па и онај у Новом Саду, има суд части, који треба да реагује у случајевима супротним правилима професионалне етике на факултетима и има механизам да пропише санкције.

 

ИЗВОР: ПРЕСС, 3.10.2011

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

ВЛАДИМИР КОСТИЋ НИЈЕ МОРАЛНО ДОСТОЈАН места председника САНУ

ВЛАДИМИР КОСТИЋ НИЈЕ МОРАЛНО ДОСТОЈАН места председника САНУ

Поставља се питање зашто баш ја који припадам српској дијаспори (и радим као теоријски физичар …

Порука министру Стефановићу: Ти си лопов! (видео)

Порука министру Стефановићу: Ти си лопов! (видео)

Коначно да се ствари назову њиховим правим именом. Погледајте као је др. Владета Јанковић прокоментарисао …

18 Коментара

 1. Dokle će ovo da se “valja” … jeste, nije itd … gde je tužilaštvo, sud, zakoni … ako je istina onda VEROVATNO postoji i krivično delo, ako postoji onda odgovorni moraju u zatvor. TAČKA.

 2. To to daj jos par diplomaca na tapet dok Taci zavrsi posao sa izborima na Kosovu!Drzava Srbija nije nikad imala ovako razvijen stocni fond u rukovodecim institucijama.

 3. Sve to treba vratiti u srednju skolu.

 4. kakav im je presdnik takvi i oni ,imaju uzor…..smesno ili tragicno

 5. Од патриоте……до лажњака.

 6. Има лепе уши!Ма добра поштењачина.Србијо међу свињама!

 7. Zasto se “prepucavate” preko ove zabavne igre. Gubite ugled.

 8. Zasto se “prepucavate” preko ove zabavne igre. Gubite ugled.

 9. скупљасмо потпис за листу на којој си ти,ал шешељу јавише па те скиде.како би се обрукали…..

 10. Свака сличност је случајна!

 11. Slicno se slicnom raduje, neko rece pametno… Ministar vojni, keramicar, svercer kafe, na lokalu poznat kao Bata Santos! Ministar Pravde, bez dana staza i pravosudnog ispita! Nesa Slina, vec znamo, Toma ne zna na kom smeru je diplomirao, Laza i on sa Jejla,prijavljen sa SSS… Ekipa lambada!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *