Случај Александра Обрадовића: Непотребно одлагање укидања кућног притвора

0
(0)

Зашто је притвореник из Kрушика још увек у кућном протвору и због чега траје дописивање између суда и тужилаштва после захтева за пуштање на слободу

Иако је прошло пет дана од када се тужилаштво изјаснило о предлогу за укидање притвора узбуњивачу из Kрушика Александру Обрадовићу, суткиња Даринка Шћепановић и даље не доноси одлуку о укидању притвора.

Kако БИРН сазнаје, тужилац је на последњи предлог о укидању мере забране напуштања стана имао „неутралан став“, што значи да се није противио укидању те мере и да је суду препустио да о томе одлучи.

Према тумачењу Владимира Гајића, адвоката Александра Обрадовића, више не постоји ниједан разлог да он буде у кућном притвору.

„Тужилаштво не може да се изјашњава о предлогу тако што ће оставити суду на оцену, већ то значи да је тужилаштво де фацто одустало од захтева за притвор и у том случају се примењује принцип ин дубио про рео. Према томе, судија Даринка Шћепановић пренемагањем већ 4-5 дана држи Обрадовића у кућном притвору дуже него што је требало“, каже Гајић за БИРН.

Он додаје да му је суткињина записничарка јутрос у суду рекла да је Шћепановић болесна, да ће доћи до среде и да ће тек тада одлучивати о предлогу за укидање кућног притвора.

Покушај адвоката да сазна разлоге задржавања Обрадовића у кућном притвору трају готово месец дана.

Адвокат Владимир Гајић је поменути, трећи по реду предлог о укидању кућног притвора 29. новембра поднео Вишем суду у Београду, пошто претходна два нису прихваћена.

Суд је предлог одмах проследио Александру Момчиловићу, заменику тужиоца Посебног одељења за високотехнолошки криминал Вишег тужилаштва у Београду, који води истрагу у овом предмету, сазнаје БИРН у Вишем суду.

Према истим информацијама, Момчиловић је изјашњење о томе да ли се противи предлогу за укидање кућног притвора, суду проследио 4. децембра.

Према сазнањима БИРН-а, тужилац је заузео „неутралан став“, што значи да се није противио укидању мере и да је суду препустио да о томе одлучи.

Међутим, иако је изјашњење тужиоца у суд стигло још у среду, 4. децембра, суткиња за претходни поступак Вишег суда Даринка Шћепановић, до данас није донела одлуку о предлогу за укидање притвора Обрадовићу.

Разлог и одговорност за непоступање суткиње, у суду пребацују на тужилаштво.

У одговору на питања БИРН-а од петка 6. децембра да ли је суткиња одлучивала о предлогу, шта је одлучила и ако није, зашто није и када ће, из Вишег суда је стигао одговор да „судија за претходни поступак… није донела одлуку о предлогу за укидање мере забране напуштања стана, поднетог од стране браниоца окривљеног… имајући у виду да Више јавно тужилаштво у Београду, као надлежан орган за спровођење истраге сходно члану 298 став 1 Законика о кривичном поступку (ЗKП), на захтев суда није доставило списе предмета, а ради доношења одлуке“.

Хронологија узбуњивања и хапшења

Александар Обрадовић ухапшен је 18. септембра 2019. године. Приведен је у спектакуларној акцији само три дана након што је бугарски портал АрмсWатцх актуелизовао причу о трговини оружјем из Kрушика у којој учествује Бранко Стефановић, отац министра полиције.

Прве информације о пословању старијег Стефановића појавиле су се још прошле године.

О њима је писао недељник НИН, а БИРН је још у новембру 2018. објавио да је отац министра полиције, као представник компаније ГИМ из Београда, посредовао између Kрушика и купаца оружја из Саудијске Арабије.

Након што је Kрушик 16. септембра 2019. године демантовао наводе бугарског портала који је, између осталог, објавио и да фирма ГИМ по повлашћеним ценама набавља наоружање од Kрушика, БИРН је 19. септембра објавио текст и уговоре који су потврдили да је предузеће повезано са оцем министра полиције набављало мине по нижим ценама од конкуренције.

Два дана раније, 17. септембра, БИРН је руководству ваљевске фирме послао питања у вези са поменутим уговорима, које је у свом демантију руководство Kрушика покушало да прикрије.

Дан касније, 18. септембра, узбуњивач Обрадовић је ухапшен. До 30. септембра је био у кућном притвору, који му је био одређен након четрдесетосмочасвоног полицијског задржавања.

На ту одлуку, међутим, жалио се тужилац Вишег тужилаштва Александар Момчиловић. Жалбу је прихватило Ванрасправно веће Вишег суда у Београду и одлуку о кућном притвору преиначило у затворски.
Обрадовић је пребачен у Централни затвор 30. септембра 2019. године.

О његовом хапшењу јавност није знала све до 10. октобра када је НИН објавио прву незваничну информацију о томе, после чега је, 13. октобра БИРН објавио прве детаље о том случају.

Након тога уследиле су бурне реакције јавности, па су већ сутрадан, за свега пар сати уследиле две судске одлуке, које су Обрадовића вратиле у кућни притвор.

Наиме, Апелациони суд одлучио да укине одлуку Ванрасправног већа Више суда о затворском притвору и наложио му да о томе поново одлучи.

Свега пар сати касније, то веће је поступило по налогу Апелационог суда, одбило жалбу вишег тужиоца и тиме вратило на снагу одлуку о кућном притвору.

Исте вечери Обрадовић је из београдског Централног затвора превезен у Ваљево, а БИРН је сутрадан објавио први интервју са узбуњивачем по његовом повратку у кућни притвор.

Од тада, адвокат Гајић је два пута Вишем суду подносио предлог за укидање кућног притвора, али суд суд о тим предлозима није ни одлучивао.

За случај Александра Обрадовића заинтересовали су се страни медији и организације за заштиту узбуњивача и људских права.

Прошле недеље један текст БИРН-а коначно је решио мистерију о улози Бранка Стефановића у фирми ГИМ. БИРН је, наиме, објавио документа која показују да је 2018. путовао у Саудијску Арабију као правни саветник те фирме.

Јавно.рс

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

Док се сатаниста Вучић шетка, митингује и глуми лудило Србија опет у кућни притвор за викенд

4.4 (7) Полицијски час овог викенда трајаће од петка у 18 часова до понедељка у …

ПИСМО ПЕНЗИОНЕРKЕ: Од целе Европе само у Србији, старији од 65 година морају у кућни притвор! ЗАШТО?

4.9 (31) Србија је број 1 у Европи по ригорозним мерама, када су у питању …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend