Економија

НБС: Болно да режемо и да се обуздавамо

Председник Савета гувернера Народне банке Србије Небојша Савић рекао је у четвртак да су неопходни “болни резови” и обуздавање јавне потрошње, како би инвеститори дошли у Србију и како би се зауставио пад курса динара.

Савић је за Радиотелевизију Србије (РТС) рекао да је до пада вредности динара у односу на евро дошло због “реакције тржишних субјеката у правцу куповине евра”.

“То су сви они који су улагали у Србију, пре свега у хартије на тржишту. Зато је најбоље да Србија храбро уђе у реформе. То би била најбоља порука и сигнал инвеститорима да се ситауција стабилизује,” казао је Савић, нагласивши да што пре треба спровести реформе, пошто Србија нема времена.

Савић је прецизирао да би прво требало реформисати јавне финансије, пошто Србија има највећи јавни дуг у региону.

Истакао је да су мудре земље које су успешно превазишле кризу, подстицале образовање и индустрију, а смањивале “техничку потрошњу” јер се тиме обезбеђивала инфраструкутура за будуће инвестиције.

“Код нас јавна потрошња мора спорије да расте, то је кључ”, рекао је Савић.

Говорећи о замрзавању плата у државној управи, Савић је рекао да је неопходно успорити њихов раст, али да не би “лицитирао где треба да се замрзвану плате”.

 

Бета

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!