понедељак , 28 септембра 2020

ДОК НБС осуђује „медијско лицитирање“ и Српска банка пред колапсом и стечајем!

0
(0)

Народна банка Србије (НБС) осудила је данас медијско лицитирање судбином појединих банака, наводећи да то негативно утиче на поверење на коме се стабилност банкарског сектора заснива и позвала медије на одговоран приступ у извештавању о тим темама.

НБС је, поводом написа у појединим медијима о стању у банкарском сектору и одређеним банкама, истакла да је банкарски сектор Србије стабилан, адекватно капитализован, ликвидан, профитабилан истичући да се ниједна банка у Србији не налази у сличној ситуацији у којој су биле четири банке којима је у последњих 18 месеци одузета дозвола за рад.

Банкарски сектор је способан да одговори на доспеле обавезе у целини, на време, чак и у условима кризе, упркос проблемима које су имале поједине банке у свом пословању, саопштила је НБС.

– Написи, у којима се без икаквог основа пласирају непроверене информације и ‘лицитира’ судбином појединих банака, негативно утичу на поверење на коме се стабилност овог сектора и заснива. Они уносе непотребну нервозу међу постојеће и потенцијалне штедише и негативно утичу на инвеститоре и њихову спремност да улажу у домаћу привреду и финансијско тржиште – наводи се у саопштењу.

НБС истиче да свако треба да буде максимално одговоран и свестан штете коју по банкарски сектор, појединачне финансијске институције, а пре свега по саме грађане – клијенте банака, могу да креирају нестручни написи.

Даје наводи да не постоји ниједан разлог због којег би клијенти било које банке која послује у Србији требало да стрепе за своје депозите и сигурност трансакција.

Стратешки циљеви НБС су, како додаје, поред ниске и стабилне инфлације, заштита средстава депонената и очување поверења јавности ради обезбеђења стабилности система као целине. Све досадашње активности НБС су то недвосмислено показале.

– Одузимање дозволе појединим банкама резултат је одговорног суочавања НБС са последицама пређашњег неодговорног понашања надлежних – констатује централна банка и указује да „креирање атмосфере несигурности пласирањем неодговорних и непроверених информација наноси трајну штету свим грађанима Србије“.

Повод оваквог реаговања НБС је данашњи текст у једном београдском дневном листу под насловом „И Српска банка на леду?“, који је та пословна банка демантовала, наводећи да је у њему изнето је низ неистина и нетачних података о пословању Српске банке, почевши од броја запослених, па све до показатеља пословања.

НБС је у протеклих годину и по дана одузела дозволе за рад Агробанци, Привредној банци Београд, Развојној банци Војводине, а пре десетак дана и Универзал банци а.д.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

НБС: Одлагање отплате кредита најмање 90 дана

5 (2) Народна банка Србије увела је мораторијум на отплату кредита током трајања ванредног стања, …

УДАР ДРЖАВЕ НА ДИЈАСПОРУ: Велики порези за све који примају новац из иностранства, хиљаде људи стрепи за своја радна места

4.4 (42) Међу онима који ће се наћи на удару су запослени у бројним транспортним …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *