ГДЕ СУ БРЕ ПАРЕ!? – Из Народне банке Србије за два месеца нестало чак 446 милиона евра!

0
(0)

Одоше новци! Девизне резерве Народне банке Србије (НБС) смањене су само у прва два месеца ове године за чак 446 милиона евра!

Док у централној банци тврде да је у питању сезонски ефекат, повезан са повећањем девизних резерви у децембру 2016, стручњаци напомињу да је додатни утицај имала и нестабилна политичка ситуација у региону, али и неизвесност због предстојећих председничких избора у Србији.

Девизне резерве НБС-у на крају јануара износиле су 9,85 милијарди евра, односно 351 милион евра мање него на крају претходног месеца. У фебруару су додатно смањене за 95 милиона на 9,75 милијарди евра. Тако су се девизне резерве за само два месеца смањиле за укупно 446 милиона евра. У централној банци објашњавају да је смањење девизних резерви у јануару највећим делом последица сезонског ефекта, те да је то повезано и са повећањем девизних резерви у децембру 2016.

– Већи одлив из девизних резерви у јануару реализован је по основу нето одлива с рачуна девизне обавезне резерве банака, већег доспећа од продаје девизних хартија од вредности Републике Србије, знатно већег износа отплате од коришћења кредита, као и нето интервенција на међубанкарском девизном тржишту, којима су успешно ублажене прекомерне краткорочне осцилације курса динара – навели су у НБС-у, додајући да је смањење девизних резерви у фебруару у највећој мери резултат раздужења – већих отплата од коришћења кредита у износу од 92 милиона евра.

У НБС-у подсећају да је у јануару остварен и девизни прилив од 59 милиона евра, а у фебруару укупно 140,1 милион евра.

ИЗВОР: АЛО

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

УДАР ДРЖАВЕ НА ДИЈАСПОРУ: Велики порези за све који примају новац из иностранства, хиљаде људи стрепи за своја радна места

4.4 (42) Међу онима који ће се наћи на удару су запослени у бројним транспортним …

НБС прави регистар свих који шаљу или примају новац из иностранства

4 (4) Београд — Банке и финансијске институције до 15. јуна морају да доставе Народној …

2 Коментара

  1. Zaboravimo, nije ni prvi ni zadnji put, ce MMF da taze!

  2. Nema, pojela maca. Sklonili ih na sigurno, na svoje račune na egzotičnim ostrvima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Send this to a friend