Економија

ПЛАН СВЕТСКЕ БАНКЕ Сувишан сваки трећи радник “Железница Србије”

Неколико предузећа у оквиру компаније, мање радника и више издавања из буџета су мере које би требало да буду проведене у оквиру реструктурирања “Железница РС”.

Министарство саобраћаја и веза РС добило је анализу Светске банке и потенцијалне предлоге мера за опоравак “Железница РС”.

Организација путничког саобраћаја би, према једном од предлога стручњака Светске банке, била најефикаснија када би се путничке услуге оставиле као посебно предузеће у оквиру компаније. Међутим, у ресорном министарству сматрају да би због малог обима путничког превоза у РС било боље да се путнички превоз остави унутар оперативне компаније, као јединица или подружница, а не да се иде на две оперативне компаније.

Република Српска треба да размотри који су аранжмани најприкладнији за њене прилике, а има више избора. Између осталог, да уради реорганизацију “Железница РС”, у чијем саставу може бити и више предузећа, да РС обавља функцију деоничара државног удела у таквом предузећу, али и да се иде на приватно учествовање у железничкој оперативној компанији.

Са реформом су прошле године почеле и “Железнице Србије”, а према свему судећи исти план направила им је Светска банка, у складу са европским директивама, па гледајући њихов пример можемо знати шта “Железнице РС” чека.

И “Железнице Србије” су подељене у три посебна предузећа – за инфраструктуру, превоз робе и превоз путника, а отказ је морало да добије око 30 одсто запослених. Трећина запослених ће вероватно и у “Железницама РС” да добије отказ, односно када буду проведене све мере за опоравак предузећа.

Тренутно је у ЖРС запослено око 3.100 радника, а за сада је сигурно да ће одмах током првих промена у овом предузећу без посла остати око 300 радника.

Од директора “Железница РС” Драгана Савановића нисмо добили коментар на план који је урадила Светска банка јер се није јављао на телефон.

Промене од следеће године

– Достављена анализа не представља обавезујући документ, већ само полазну основу за даље консултације Владе РС и Светске банке. Очекујемо да би процес реструктурирања “Железница РС” требао да почне од следеће године. Полажемо много наде у сав овај процес и очекујемо да ће, након што он буде проведен, “Железнице РС” бити добро уређено и функционално предузеће – рекли су у Министарству саобраћаја и веза РС.

Јелена Бјелица, Блиц

Фото: Дејан Божић / РАС Србија

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Back to top button

Детектовали смо Адблокер!

Поштовани, рекламе су једини начин финансирања нашег сајта те вас молимо да угасите адблокер на нашем сајту како би нам тако помогли да наставимо да објављујемо још боље и квалитетније вести без цензуре и длаке на језику. Хвала на разумевању!