Референтна каматна стопа остаје 11%

Референтна каматна стопа остаје 11%

Београд — Извршни одбор Народне банке Србије (НБС) одлучио је да референтна каматна стопа остане 11 одсто, саопштила је НБС.

Оцена Одбора је да се међугодишња стопа инфлације смањује, чему највише доприноси ниска агрегатна тражња, као и да ће добра пољопривредна сезона и повољна кретања на светском тржишту пољопривредних производа утицати на појефтињење хране у Србији.

“Успоравање кредитне активности, као и раста зарада и пензија, потврђују да ће ниска тражња остати кључни дезинфлаторни фактор и у наредном периоду”, прогнозирао је Извршни одбор, који очекује да ће се инфлација до октобра вратити у границе циља. 

Циљана инфлација у 2013. години је четири одсто, са одступањем плус или минус 1,5 одсто. 

У саопштењу НБС је указано да су неповољнија кретања на међународним финансијским тржиштима утицала на мању спремност инвеститора да прихвате ризике, што је условило раст премије ризика и последично допринело слабљењу валута у скоро свим земљама региона. 

Извршни одбор НБС сматра да ће конкретни ефекти додатних мера фискалне консолидације, као и спровођење структурних реформи, допринети даљем смањењу инфлаторних притисака, утицати на смањење агрегатне тражње и на повећану спремност инвеститора за улагања у српску економију. 

Следећа седница Извршног одбора на којој ће се одлучивати о референтној каматној стопи је 8. августа.

Одлука о РЕПО стопи у складу са препорукама ММФ
Данашња одлука Извршног одбора Народне банке Србије (НБС) да референтну каматну стопу остави непромењеном на нивоу од 11,00 одсто, након смањења за 25 базних поена у јуну, изненадила је тржиште, пошто је већина аналитичара очекивала њено снижавање за још 25 базних поена, кажу финансијски аналитичари Рајфајзен банке. 

Док НБС очекује да ће слаба агрегатна тражња и даље остати кључни дезинфлаторни окидач, понављајући свој став да ће од октобра 2013. инфлација ући у циљани распон од четири процента плус/минус 1,5 одсто, њено образложење разлога за данашњу одлуку остаје мало нејасно, наводи се у анализи Истраживачког тима Рајафајзен банке, достављеној Тањугу.. 

Ипак, додаје се у анализи, ако се чита између редова, изгледа да је НБС проценила да су ризици садашње фискалне консолидације нешто већи, или ће то у најмању руку бити случај док не крене примена другог пакета фискалних мера.

Данашња одлука може зауставити даљи пад стопа на новчаном тржишту, мада само привремено, пошто на њих очигледно утиче довољна динарска ликвидност у финансијском сектору, процењују у Рајфајзен банци. 

Приноси на државне записе, како прогнозирају Рајфајзенови финансијски стручњаци, задржаће тренд раста, под утицајем потпуно другачијих окидача, пре свега повећане аверзије инвеститора према ризику на тржиштима у развоју.

Поред тога, очекивана реконструкција владе и реформе јавног сектора додатно су подигли нелагодност на тржишту. 

С обзиром да је однос динара према евру углавном стабилизован протеклих недеља, сматрамо да би данашња одлука могла да допринесе незнатном јачању курса динара према валути еврозоне, мада ће на расположење и потенцијалну волатилност пре утицати кретања на тржишту дуга, наводе у Рајфајзену.

“Очекујемо да НБС настави да снижава референтну каматну стопу у условима ублажавања инфлаторних притисака, мада ће то чинити врло опрезно. Такође, данашња одлука НБС је прилично у складу са последњом препоруком мисије Међународног монетарног фонда – да је додатно монетарно лабављење могуће само када фискално прилагођавање буде увелико у току и када се смире притисци на девизни курс”, подсећају аналитичари Рајфајзен банке.

 

Бета, Танјуг

Оцените текст

0 / 5

Your page rank:

Поделите вест са пријатељима

Актуелно

НЛБ још није доставила све папире за преузимање Комерцијалне банке

НЛБ још није доставила све папире за преузимање Комерцијалне банке

Нова љубљанска банка још није доставила Народној банци Србије сву тражену документацију за преузимање Комцерцијалне …

Табаковић: НБС ће учинити све да курс динара остане стабилан (видео)

Табаковић: НБС ће учинити све да курс динара остане стабилан (видео)

Гувернерка Народне банке Србије Јоргованка Табаковић рекла је за РТС да може да обећа да …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *