fbpx

Смањене девизне резерве НБС

0
(0)

Београд — Девизне резерве Народне банке Србије су на крају јуна износиле 10,67 милијарди евра, што значи да су током тог месеца смањене за око 283 милиона.

Тим износом девизних резерви обезбеђује се покривеност новчане масе (М1) од 371 одсто, и покривеност више од седам месеци увоза робе и услуга.

Највећи девизни прилив у току јуна реализован је по основу издвајања девизне обавезне резерве банака у нето износу од 242,4 милиона евра.

Остали приливи су остварени продајом хартија од вредности Републике Србије деноминованих у еврима на домаћем финансијском тржишту од 63 милиона евра, коришћењем кредита од 55,5 милиона и донацијама у износу 9,4 милиона. 

У току јуна из девизних резерви НБС по основу измиривања обавеза према инокредиторима плаћено је 58,4 милиона евра, исплата старе девизне штедње била је 53,2 милиона и отплата дуга ММФ-у 46 милиона евра. 

Нето девизне резерве, односно резерве умањене за девизна средства банака по основу обавезне резерве, као и за средства повучена од ММФ-а, на крају јуна износиле су око 6,74 милијарде евра. 

Обим реализоване трговине девизама на међубанкарском девизном тржишту у јуну износио је 1,14 милијарди евра, и био је за 453,6 милиона евра већи него у претходном месецу. За првих шест месеци ове године у међубанкарској трговини реализовано је укупно 5,27 милијарди евра. 

У јуну динар је номинално ослабио према евру за 2,2 одсто, а Народна банка је интервенисала продајом девиза на међубанкарском девизном тржишту од 270 милиона евра како би ублажила прекомерне дневне осцилације курса.

 

Танјуг

Да ли је овај текст користан?

Кликните на звезду и оцените!

Ако вам је текст користан...

Поделите га са пријатељима!

Актуелно

По чијем је налогу уништена архива платног промета из деведесетих?

4.3 (7) Сви подаци о платном промету током деведесетих су нестали после промена 2000. Постоје …

За проблеме грађана са кредитима у швајцарцима одговорне банке и држава

0 (0) Најизгледнија опција за решење проблема кредита индексираних у швајцарским францима је да се …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *